Η υπόθεση του "Ερωτόκριτου"

Η υπόθεση του " Ερωτόκριτου"

Το έργο διαδραματίζεται στην αρχαία Αθήνα των προχριστιανικών χρόνων. Η βασιλεία ανήκει στον Ηράκλη. Η βασίλισσα ονομάζεται Αρτέμη και η κόρη του ζευγαριού Αρετούσα. Τη νεαρή κοπέλα ερωτεύεται ο γιος ενός συμβούλου του βασιλιά κι εκείνη δείχνει ν' ανταποκρίνεται στον έρωτά του. Αυτή η αγάπη κρύβει πολλούς κινδύνους λόγω της διαφοράς κοινωνικής θέσης των δύο νέων. Οι δύο υποστηρικτές και συμβουλάτορες των ερωτευμένων είναι η παραμάνα της Αρετούσας, Φροσύνη, καθώς και ο φίλος του Ερωτόκριτου, Πολύδωρος. 
Ο νεαρός ερωτευμένος ξενιτεύεται στην Έγριπο ( σημερινή Εύβοια) για να ξεχάσει τον έρωτά του. Στο μεταξύ ο πατέρας του αρρωσταίνει και τον επισκέπτεται η βασιλοπούλα, όπου ανακαλύπτει χαρτιά και ζωγραφιές αφιερωμένες σ' εκείνη και τα παίρνει. Όταν ο Ερωτόκριτος τότε βεβαιώνεται για τα αισθήματά της.
 Ο βασιλιάς θέλοντας να δει την κόρη του χαρούμενη διοργανώνει ένα κονταροκτύπημα στο οποίο λαμβάνουν μέρος επίλεκτοι νέοι απ' όλα τα μέρη, το ίδιο και ο Ερωτόκριτος, ο οποίος νικώντας δέχεται ένα στεφάνι από την Αρετούσα.
Ο έρωτας των νέων μεγαλώνει και ο πατέρας του Ερωτόκριτου, έπειτα από παροτρυνση του γιου του, ζητάει το χέρι της βασιλοπούλας από τον Ηράκλη. Ο βασιλιάς προσβάλλεται και οι νέοι αρραβωνιάζονται κρυφά, πριν το αγόρι φύγει για την εξορία. Η νέα φυλακίζεται μαζί με την παραμάνα της. 
Μετά από τρία χρόνια οι Βλάχοι απειλούν την Αθήνα. Ο Ερωτόκριτος καλυμμένος με μαύρο υγρό για να είναι αγνώριστος, πολεμάει και σώζει τη ζωή του ίδιου του βασιλιά.
Η Αρετούσα δεν τον αναγνωρίζει και οταν εκείνος ζητά να την παντρευτεί για να δοκιμάσει τον έρωτά της εκείνη θρηνεί. Τότε παίρνει την κανονική του μορφή, συμφιλιώνεται με τον Ηράκλη και τελούνται οι γάμοι των δυο νέων.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικατάληκτα ισοσύλλαβα ουσιαστικά - Ενικός Αριθμός

Δικατάληκτα ισοσύλλαβα ουσιαστικά - Πληθυντικός αριθμός