Η υπόθεση των " Περσών" του Αισχύλου

                      Η υπόθεση των « Περσών ».



          Οι Πέρσες είναι το πρωιμότερο από τα διασωθέντα δράματα του Αισχύλου καθώς και το μοναδικό διασωθέν ιστορικό δράμα. Εδιδάχθη το 472 π.Χ. Είναι μια άμεση ιστορική μαρτυρία που αφορά την απόκρουση του Ξέρξη στην Ελλάδα, καθώς ο Αισχύλος ήταν και ο ίδιος πολεμιστής.
Η δράση τοποθετείται στα Σούσα, την πρωτεύουσα του περσικού κράτους. Ο Ξέρξης, ο νεαρός βασιλιάς της Περσίας, ξεκίνησε μια εκστρατεία με σκοπό να κυριεύσει όλη την Ελλάδα. Η τραγωδία αρχίζει με ένα χορό από Πέρσες γέροντες, οι οποίοι περιμένουν με αγωνία κάποιο νέο από τον τόπο της μάχης. Η ατμόσφαιρα γίνεται ακόμη πιο βαριά, όταν η μητέρα του Ξέρξη, Άτοσσα, περιγράφει το δυσοίωνο όνειρο που είδε καθώς και τα δυσοίωνα σημεία μέσα από έναν οιωνό.
Στη συνέχεια ένας αγγελιαφόρος καταφθάνει και εξιστορεί την φοβερή καταστροφή του περσικού στόλου στη Σαλαμίνα. Έπειτα ο νεκρός βασιλιάς Δαρείος προφητεύει τις συμφορές που αναμένουν τους Πέρσες Τέλος, ο ίδιος ο Ξέρξης εμφανίζεται ρακένδυτος, θρηνώντας την πτώση του. Μια ολοζώντανη παρουσία που « φωνάζει» την ολοκληρωτική καταστροφή της αυτοκρατορίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Δικατάληκτα ισοσύλλαβα ουσιαστικά - Ενικός Αριθμός

Δικατάληκτα ισοσύλλαβα ουσιαστικά - Πληθυντικός αριθμός